Diagnostika VN baterií HV PRO

hv-pro
Diagnostické funkce

Diagnostika VN baterií HV PRO

Diagnostická funkce HV PRO, dostupná od licenční úrovně X2, umožňuje certifikované testování vysokonapěťových baterií elektromobilů. Spojení s technologií Battery Quick Check a wallboxem go-e Charger Gemini flex poskytuje detailní analýzu stavu baterie a zaručuje přesné výsledky díky certifikaci TÜV Rheinland.

V diagnostickém systému SDI je od licenční úrovně X2 dostupná nová diagnostická funkce pro certifikované testování vysokonapěťových baterií (HV PRO). Pro provedení certifikovaného testu je nezbytné využít další příslušenství, konkrétně Wallbox go-e Charger Gemini flex, který je prostřednictvím API spojený s diagnostikou a servery Hella Gutmann. Současně spolupracuje s technologickým partnerem, firmou Battery Quick Check GmbH, která je lídrem v oblasti zátěžového testování akumulátorů vozidel a provozuje službu Battery Quick Check.

Battery Quick Check je certifikovaná organizací TÜV Rheinland a poskytuje detailní analýzu stavu HV baterie. Generuje certifikát, který zaručuje kvalitu baterie elektromobilu. Tento test může probíhat během několika hodin, zatímco vozidlo je připojeno k wallboxu a diagnostický systém Hella Gutmann mega macs X sleduje stav baterie a odesílá data na servery Battery Quick Check. Na základě tohoto testu lze objektivně posoudit skutečnou kapacitu a kondici baterie (SoHState of Health), což je klíčové pro určení hodnoty a spolehlivosti ojetých elektromobilů.

State Of Health

Klíčovým ukazatelem zprávy o stavu je kapacita baterie v procentech (SoHState of Health). Orientace na 80 % kapacity představuje hranici, při jejímž dosažení již nelze baterii ve vozidle běžně efektivně využívat. Čím více se kapacita blíží ke 100 %, tím vyšší je zbytková hodnota baterie. Tento údaj je zásadní pro stanovení hodnoty a životnosti elektromobilu.

Skutečný stav trakční baterie nelze běžnou diagnostikou spolehlivě určit

Přestože řídicí jednotky adaptují a vypočítávají z měřených hodnot vlastní proprietární informace o stavu baterie, zkušenosti ukazují, že se tato data často značně liší od reality. Zdravotní stav baterie (SoH) vyhodnocený elektromanagementem VN baterie se může v mnoha případech značně odchylovat od reálného stavu, což vede k nepřesným výsledkům základního diagnostického testu baterie.

Servisy, které používají diagnostickou stanici mega macs X, mohou tento certifikovaný Battery Quick Check test provádět přímo, čímž rozšiřují dostupnost této služby i mimo autorizované servisy. Po spojení s wallboxem a spuštění testu se mega macs X postará o monitorování celého procesu. Výsledkem je certifikát s garancí TÜV Rheinland. Test je dostupný pro více než 40 modelů vozidel, což představuje přibližně 50 % trhu s elektromobily.

Metoda testování

Společnost Battery Quick Check GmbH používá signály baterie k vyhodnocení vlivů stárnutí trakční baterie prostřednictvím kapacitního měření. Během částečného nabíjecího procesu je baterie zatížena, aby bylo možné určit aktuální stav zdraví (SoH) nezávisle na odhadech výrobce vozidla. Tento postup zajišťuje, že SoH je srovnatelný pro různé výrobce a modely vozidel.

Proces používaný k měření stavu baterie byl certifikován společností TÜV Rheinland Cert GmbH v souladu se standardem „Ověřený proces TÜV Rheinland“. Další vysvětlení naleznete na: batteryquickcheck.com.

Wallbox GO-E Charger Gemini Flex

Wallbox go-e Charger Gemini flex s API Hella Gutmann, o výkonu 11 kW, je klíčovým prvkem pro přesnou diagnostiku a testování vysokonapěťových baterií elektromobilů. Díky integrovanému API dokáže wallbox komunikovat se servery Hella Gutmann, což umožňuje přenos dat a kontrolu nad nabíjecími procesy. Je speciálně navržen tak, aby plně podporoval certifikovanou službu Battery Quick Check.

Wallbox je navržen pro snadnou instalaci a použití jak ve vnitřních, tak i venkovních prostorách, a je vybaven řadou bezpečnostních prvků, včetně ochrany proti DC a AC poruchovým proudům.

Dále umožňuje kontrolu nabíjení pomocí mobilní aplikace, která zajišťuje přehled o probíhajících nabíjecích cyklech a dalších funkcích.

Wallbox nabízí komplexní řešení pro efektivní nabíjení elektromobilů a zároveň slouží jako nedílná součást certifikace stavu baterií pro profesionální použití v dílnách, které spolupracují se společností Hella Gutmann.

Základní technické parametry

Maximální výkon
11 kW (16 A, 3-fázové připojení)
Napětí
230 V / 240 V (1-fázově) nebo 400 V / 415 V (3-fázově)
Připojení
Typ 2 zásuvka s mechanickým zámkem (kompatibilní s adaptéry Typ 2 na Typ 1)
Možnost ovládání
Přes aplikaci s funkcí LED indikace
Ochrana proti vodě a prachu
IP65